wyznaczanie współrzędnych wierzchołków trójkąta szybka odp!
Maciek: Punkt C=(1,−3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. wyznacz współrzędne pozostałych
wierzchołków trójkąta, wiedząc, że należą one do prostej o równaniu y=−x+4.
doszedłem do tego, że policzyłem (nie wiem czy dobrze) odległość C od prostej (podstawy) czyli
wysokość i wyszło mi 3 √2 oraz a= AB=AC=CB − 2 √6
co dalej?
ma wyjść A= (4−3√3 , √3) B= (4+3√3 , −√3)
5 maj 01:18
lamoe:

dróg jest kilka, pierwsze co robisz to liczysz h czyli odległość, czyli tak jak napisałeś.,
następnie mając h zabierasz się za a
1) Możesz uznać że a jest promieniem okręgu o środku C.a prosta y= −x +4 przecina go w 2
punktach (A i B)
Masz wtedy układ równań
(x−1)
2 + (y+3)
2 = a
2
y = −x+4
To jest chyba najszybszy sposób.
5 maj 01:36
Eta:
teraz rozwiąż układ równań :
okręgu o środku C i promieniu r=a (x−1)2+(y+3)2= 24
z prostą AB: y= −x+4
5 maj 01:36
Maciek: okrąg! faktycznie, nie wpadlem na to. dzięki
5 maj 01:44
Maciek: musiałem się gdzieś machnąć w obliczeniach :l chciałoby się komuś policzyć to zadanko żebym
mógł sprawdzić gdzie mam błąd?
5 maj 01:53
Maciek: wychodzi mi 4 − 3 √7 zamiast 4 − 3 √3
5 maj 02:03
lamoe: a jaka Ci wysokośc wyszła?
5 maj 02:07
Maciek: 3√2
5 maj 02:08
Maciek: nie wiem czy jest błąd w odp bo przecież jak te a i b podstawi się do prostej y=−x+4 to nie
wychodzi tak jak w odpowiedziach
5 maj 02:11
lamoe: prosta to x +y −4 =0
| | |1 − 3 +4| | |
D = |
| = {2}{√2} |
| | √2 | |
5 maj 02:13
Maciek: w wyznaczniku jest +C więc ma być −4 raczej. mylę się?
5 maj 02:18
lamoe: aa no dobra, masz racje

, to juz taka pora niestety
5 maj 02:20
Maciek: jutro do tego wrócimy (tzn dziś tylko później)

bo nie daje mi spokoju to zadanie
5 maj 02:21
lamoe: możę być zawsze błąd w odpowiedziach
5 maj 02:21
lamoe: policzyłem na szybko
x2 − 8x +13 i wychodzi dobrze
5 maj 02:24