www
www: Za chwile matura wszystko powtórzone... tylko jedno przekształcanie funkcji... za boga nie wiem
jak mam funkcje f(x) przekształcić do f(1−x) chodzi o kolejność. Może ktoś pomóc co
najpierw

5 maj 01:14
Eta:
f(1−x)= −f(x−1) przesunąć w prawo o 1 jednostkę i odbić ten wykres względem osi OX
5 maj 01:19
www: czyli najpierw przesunac a potem odwrócić
5 maj 01:21
lamoe: nie ma znaczenia w jakiej kolejności to robisz.
5 maj 01:26
Basia:
f(1−x) ≠ −f(x−1)
to przecież nie musi być funkcja nieparzysta
f(1−x) = f(−x+1) = f(−(x−1))
czyli najpierw przesunąć o 1 w prawo co daje f(x−1)
a potem odbić względem osi OY co daje f(−(x−1)) = f(−x+1) = f(1−x)
5 maj 05:27
Basia: w tym wypadku kolejność jak najbardziej ma znaczenie
5 maj 05:28
Basia: druga możliwość:
najpierw odbicie względem OY co daje f(−x)
potem przesunięcie o 1 w lewo co daje f(−x+1) = f(1−x)
5 maj 05:29