Dariusz: Zadanie z Musztariego; Wskaz wszystkie takie liczby naturalne n, ktorych nie da sie
zapisac w postaci sumy kilku kolejnych liczb naturalnych (dowod dla nieparzystych prosze
pominac)
18 wrz 18:34
Dariusz: Ponawiam
19 wrz 15:48
Dariusz: Ponawiam... Wynikiem sa potegi dwojki.
20 wrz 08:58
xyz: Też bardzo interesuje mnie dowód tego twierdzenia.
20 wrz 17:27
Dariusz: I ponawiam... dowod jest mi potrzebny nie bede ukrywal do zadania z OM, ale moge pytac o
rozwiazanie tego zadania bo znajduje sie w Musztarim
20 wrz 19:03
b.: Nazwijmy liczbę dobrą, jeśli da sie ja zapisac w postaci sumy kilku kolejnych liczb
naturalnych.
Mamy
S = k+(k+1)+...+(k+a) = (a+1)*(k+a/2).
Za k,a możemy wziąć dowolne liczby naturalne (>=1).
1. Biorąc a=1 dostajemy S=2k+1, więc każda liczba nieparzysta jest dobra.
2. Jeśli a jest parzyste, to S dzieli się przez a+1 (liczbę nieparzystą >=3),
zaś gdy a jest nieparzyste, to S = (a+1)/2 * (2k+a) dzieli się przez 2k+a (liczbę
nieparzystą >=3). Wobec tego dobre liczby muszą mieć dzielnik nieparzysty >=3, czyli nie
mogą być potęgami 2.
3. Udowodnimy, że jeśli liczba jest postaci p*q, gdzie p>=2 jest parzyste, a q>=3
nieparzyste, to p*q jest dobra.
(a) Jeśli 2p≥q+1:
Niech a=q-1. Chcemy, aby p*q = S = q*(k+(q-1)/2), czyli musimy wziąć takie k,
aby
p = k+(q-1)/2,
czyli k = p - (q-1)/2. Takie k jest zawsze całkowite, i będzie >=1, gdy p-(q-1)/2≥1.
Stąd p*q jest dobra.
(b) Jeśli 2p ≤ q+1:
Niech a=2p-1. Chcemy, aby p*q = S = 2p*(k+(2p-1)/2) = p*(2k+2p-1),
czyli trzeba wziąć k takie, by 2k+2p-1=q, czyli k=(q+1)/2 - p.
Ale k=(q+1)/2-p ≥1 ⇔ 2p ≤ q+1.
Zatem p*q jest dobra.
Koniec dowodu
20 wrz 21:21
Dariusz: Dziekuje bardzo <3...
20 wrz 21:27