matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Gringo:
x
=5 x=
7x+2
5 maj 00:08
ICSP:
−2
x ≠
7
x
= 5
7x+2
35x + 10 = x 34x = −10
5
x = −
17
5 maj 00:24
Gringo:
4
3+x
dzięki
a i jeszcze mógłbyś...
=
3+x
3x
5 maj 00:28
ICSP:
x ≠ 0 oraz x ≠ − 3
4
x+3
=
x+3
3x
(x+3)
2
= 12x x
2
+ 6x + 9 = 12 x
2
− 6x + 9 = 0 (x−3)
2
= 0 x = 3
5 maj 00:30
Gringo:
Piknie dzięki
5 maj 00:32