ostrosłup
lamoe: Krawędż boczna ostrosłupa prawidłowego trójktego ABCD jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 60 stopni. Krawędż podstawy ABC ma długość a . Wyznacz pole przekroju ostrosłupa
ABCD płaszczyzną zawierającą krawędż podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem
45.
5 maj 00:02
lamoe: co z tw sinusów, podpowiedzcie cos
| hprzekroju | | h podstaw | |
| = |
| ? |
| sin60 | | sin75 | |
5 maj 00:26
lamoe: o jak tam?
5 maj 00:58
lamoe:

sin75 = sin(45+30)
| | HPodst * sin60 | | a | |
P = |
| * |
|
|
| | sin(40+35) | | 2 | |
zamykam
5 maj 01:22