Nie wiem co mam zrobić po wyliczeniu długości boków trókątów, proszę o pomoc
boki trójkąta 5,12,13
boki trójkątów 5 +x + y = 12 +x +13 − y
5 + y = 12 + 13 −y
y =10, warunek żeby ob. był równy
następnie
policz oba pola używając sinusa kąta który sobie wyliczysz mając wszystkie boki
a potem pr=P(Będziesz miała (P i p)
Z tw. Pitagorasa: |AB|=13
Ob(ADC)= Ob(DBC⇒ 5+x+13−y= x+y+12 ⇒ y=3
P=pr , p−− połowa obwodu , P−− pole , r −− dł promienia okręgu wpisanego
p1=p2 −− z treści zadania
to
| r1 |
| P(ADC) | |AD| | 10 | |||||||||||
= | = | = | = | ||||||||||||
| r2 |
| P(DBC) | |DB| | 3 |
| |AD|*h | |DB|*h | |||
bo P(ADC)= | i P(DBC)= | |||
| 2 | 2 |
. Bo dopiero teraz to widze, dzięki