równanie ze zmienną a
paula: Dane jest równanie ze zmienną x i parametrem a: ax + a = x. Wyznacz wszystkie wartości
parametru a, dla którego to równanie jest sprzeczne. Proszę o pomoc, z czego powinnam tu
skorzystać?
4 maj 23:49
jikA:
ax + a = x
ax − x + a = 0
(a − 1)x + a − 1 + 1 = 0
(a − 1)(x + 1) + 1 = 0
Widać już coś?
4 maj 23:54
Eta:
x−ax=a
x(1−a)=a
| | a | |
x= |
| dla a=1 równanie jest spreczne |
| | 1−a | |
4 maj 23:58
paula: czyli przekształcamy do postaci ax+b=0 , gdzie b to "sama liczba" i równanie będzie sprzeczne
gdy a=0 ? (w tym przypadku: a−1=0 ) sprytne
5 maj 00:00
paula: dzięki, drugi sposób też pomocny
5 maj 00:01