matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obicz pozostałe wartości funkci trygonometrycznych
annna:
Obicz pozostałe wartości funkci trygonometrycznych wiedząc, że:
1
cosα= −
α∊(90;180)
2
4 maj 23:25
pigor:
..., np. tak : cosα=−
1
2
i α∊II ćwiartki ⇒
x=−1
i
r=2
⇒ y
2
=r
2
−x
2
=3 ⇒
y=
√
3
, zatem sinα=
y
r
=
1
2
√
3
i tgα=
y
x
= −
√
3
i ctgα= −
1
3
√
3
. ...
5 maj 00:49
Eta:
α=120
o
√
3
sin120
o
= sin60
o
=
2
tg120
o
= −tg60
o
= −
√
3
√
3
ctg120
o
= −ctg60
o
= −
3
5 maj 01:16