|sinx|>|cosx|
shab: Mam problem z tymi zadaniami, pomoże ktoś?:
1.Rozwiąż nierówność: |sinx|>|cosx| w <0;2π>
2.Rozwiąż równanie: sinx+|sinx|=0 w <0;2π>
4 maj 23:07
jikA:
1.
|sin(x)| > |cos(x)| / 2
sin2(x) > cos2(x)
cos2(x) − sin2(x) < 0
cos(2x) < 0
Dokończ.
2.
Dla sin(x) ≥ 0 ⇒ x ∊ [0 ; π] ∪ {2π}
sin(x) + sin(x) = 0
2sin(x) = 0
sin(x) = 0
dla sin(x) < 0 ⇒ x ∊ (π ; 2π)
sin(x) − sin(x) = 0
0 = 0
Dokończ.
4 maj 23:21
shab: Dlaczego w 1 zadaniu z cos2(x) − sin2(x) < 0 wychodzi: cos(2x) < 0
Nie powinno być cos2(x) − (1 − cos2x)= 0?
A w 2 odp x=π+2kπ?
4 maj 23:35
jikA:
Znamy wzór na cosinus podwojonego kąta? Skoro masz podany przedział w jakim znajduje
się argument to czemu uparcie dodajesz okres?
4 maj 23:40
shab: | | 1 | | 3 | | 5 | | 7 | |
1. x=( |
| ; |
| ) U ( |
| ; |
| )? |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
2. No tak w w drugim tylko x=π
5 maj 00:07
jikA:
Złe zapisy. Jak mam rozumieć
| | 1 | | 3 | | 5 | | 7 | |
x =? ( |
| ; |
| ) ∪ ( |
| ; |
| ). |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Prawie dobrze rozwiązane prawie ponieważ przy tych liczbach Ci czegoś brakuje. Drugie brakuje
jeszcze rozwiązań samo x = π to za mało.
5 maj 00:17
shab: 1. miało być oczywiście ∊, a przy liczbach π ach sory za nieuwagę.
5 maj 00:24
jikA:
To 1. zadanie jest

popraw 2.
5 maj 00:25
shab: A jak wyglądają rozwiązania w 2 zad?
5 maj 00:25
shab: x ∊{0;1}?
5 maj 00:31
jikA:
Przecież napisałem wyżej wystarczy je dokończyć.
5 maj 00:35
jikA:
Dla x ∊ [0 ; π] ∪ {2π} Twoje równanie wygląda tak
sin(x) = 0
należy rozwiązać to równanie uwzględniając dla jakich argumentów mamy to wyrażenie
następnie dla x ∊ (π ; 2π) Twoje równanie wygląda
0 = 0 czyli co to jest za równanie?
5 maj 00:37
shab: No tak czyli najpierw x ∊ {0;π;2π}
sin x = sinx x∊(π;2π)?
5 maj 00:46
jikA:
I teraz bierzesz sumę tych rozwiązań. Zapisz jak ostatecznie zapisał byś to rozwiązanie tego
równania.
5 maj 00:52
shab: x ∊ {0} U<π,2π>
5 maj 00:54
jikA:

.
5 maj 00:58
jikA:

.
5 maj 00:59
shab: dzięki wielkie za pomoc
5 maj 01:00