funkcjia kwadratowa z parametrem
makados: Dla jakiej wartosci parametru m suma kwadratów miejsc zerowych funkcjii f(x)=x2−(m−5)x+2(3−m)
jest najmniejsza
15 wrz 18:36
Eta:
Pomagam
15 wrz 18:52
Eta:
współczynniki trójmianu :
a =1 b = −( m −5) c = 2( 3 −m)
parametr "m" musi spełniać układ warunków:
1/ Δ≥0 −−−− by istniały dwa pierwiastki
2/ x12 + x22 −−− minimalne
zatem:
ad.1/ Δ= m2 −2m +1 = ( m−1)2
więc Δ≥0 <=> ( m −1)2 ≥0 <=> m€R
ad2/
x12 + x22 = ( x1 +x2)2 − 2x1*x2 ( korzystając ze wzorów Viete'a otrzymasz:
x12 + x22 = (−ba)2 −2*ca
zatem:
f(m) = (m −5)2 −2*2( 3−m) = m2 −6m +13
więc f(m) osiąga minimum dla m= 62 = 3
Odp: dla m = 3 suma kwadratów miejsc zerowych funkcji f(x) jest najmniejsza
15 wrz 19:04