Jak to wyliczyć?
adams: na ile sposobów można ostawić 3 chłopców i 2 dziewczynki tak aby dziewczynki nie stały obok
siebie? jak to rozwiązać bo brak mi kompletnie pomysłów.
4 maj 22:26
Dominik: zatem jest 5 osob ktore trzeba ustawic w 5 miejscach.
jesli pierwsza dziewczynka zajmie 1 miejsce to druga moze wybrac 3 miejsca.
jesli pierwsza dziewczynka zajmie 2 miejsce to druga moze wybrac 2 miejsca.
jesli zajmie 3 miejsce to druga moze wybrac 2 miejsca.
jesli zajmie 4 to moze wybrac 2 miejsca.
i jesli zajmie 5 to moze wybrac 3 miejsca.
chlopcow w kazdej sytuacji mozna ustawic na 3! sposobow
3!(3 + 2 + 2 + 2 + 3) = 6 * 12 = 72
4 maj 22:32
Trivial:
Można też tak
Sytuacja niedozwolone:
d1d2 _ _ _
_ d1d2 _ _
_ _ d1d2 _
_ _ _ d1d2
A także
d2d1 _ _ _
_ d2d1 _ _
_ _ d2d1 _
_ _ _ d2d1
Poza tym mamy w sumie 5 osób, zatem jest 5! możliwości ich ustawienia. W każdej sytuacji
niedozwolonej mamy jeszcze 3! sposobów aby ustawić chłopców, zatem:
5! − 8*3! = 72
4 maj 22:43