Uzasadnij, że suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra
kamczatka: Uzasadnij, że suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra jedności
pierwszej z nich jest odpowiednio cyfrą jedności i cyfrą dziesiątek drugiej, jest podzielna
przez jedenaście.
wiem że rozwiązanie to:
10a+b+10b+a=11a+11b=11(a+b)
ale czemu 10 się wstawia ? I skąd wiadomo że dzieli się przez 11 po wyniku 11(a+b) ?
4 maj 22:11
Ajtek:
Niech a+b=k masz 11*k a to jest podzielne przez 11.
Liczba np 52=5*10+2*1
Już wiesz
4 maj 22:12
kamczatka: a jakby w (a+b) podstawić (1+(−1)) to w nawiasie byłoby zero i by nie dzieliło się przez 11.
4 maj 22:20
Ajtek:
Zero ma nieskończenie wiele dzielników. Zero dzieli się przez każdą liczbę wyłączająć samą
siebie.
4 maj 22:22
Kostek:
Zadanie jest ze zbioru Andrzeja Kiełbasy w odpowiedziach masz ładnie wytłumaczone rozwiązanie
4 maj 22:22
kamczatka: wiem ale nie mogę i tak tego zrozumieć.
4 maj 22:23
Ajtek:
Masz iloczyn dwóch liczb 11*(a+b). 11 dzieli się przez 11 to iloczyn tych liczb dzieli się
przez 11.
4 maj 22:24
kamczatka: w a i b mogą być liczby od 0 do 9 ?
4 maj 22:27
Ajtek:
Mogą być dowolne, spełniające warunek zadania.
Iloczyn a*b dzieki się przez a, nieważne ile wynosi b. Oraz dzieli się przez b, nieważne ile
wynosi a.
4 maj 22:29
Saizou : i a≠0 b≠0 bo inaczej to nie są ≠liczby dwucyfrowe
4 maj 22:32
Ajtek:
Cześć
Saizou 
.
Co Wy tak na czarno dzisiaj

Trivial, Ty...
4 maj 22:33
Saizou : ja jestem na czarno, bo siedzę na nie swoim kompie, a logować mi się nie chce
4 maj 22:35
Ajtek:
Aha

.
4 maj 22:35
Saizou : a i witaj Ajtek
4 maj 22:37
kamczatka: musze nad tym pomyśleć może w końcu dojde.
4 maj 22:37
kamczatka: a po to tej 10 się użyło żeby wyszła liczba 11 ?
4 maj 22:39
Ajtek:
Tak właśnie tak.
4 maj 22:41
Saizou : 10a+b liczba dwucyfrowa a,b∊{1,2,3...9}
10b+a liczba dwucyfrowa zmieniona
10a+b+10b+a=11a+11b=11(a+b)= 11k, k∊C ,bo a,b∊{1,2,3...9}
4 maj 22:43
kamczatka: jednak nadal tego nie rozumiem bo jeśli by było zadanie takie same tylko że podzielność przez
8. A wiadomo dla 8 ten warunek już się w praktyce nie spełnia a tym rozwiązaniem co wyżej to
wychodzi że 8 też się dzieli jak reszta liczb tym sposobem,
przykład dla 8:
7a+b+7b+a=8a+8b=8(a+b)
i wychodzi że 8 też się dzieli i czemu tak jest ?
5 maj 16:58
kamczatka: ?
5 maj 17:13
kamczatka: ?
5 maj 18:48
kamczatka: odświeżam
5 maj 21:54