matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż całkę
ah:
całka z (log o podstawie 2 z arctg(2x))dx/1+4
2
4 maj 22:08
ah:
błąd: w mianowniku powinno być 1+4x
2
4 maj 22:17
jikA:
log
2
[arctg(2x)]
1
∫
dx =
∫ [arctg(2x)]' * log
2
[arctg(2x)] =
1 + 4x
2
2
1
1
dx
arctg(2x) * log
2
[arctg(2x)] −
∫
=
2
ln 2
4x
2
+ 1
1
1
arctg(2x) * log
2
[arctg(2x)] −
* arctg(2x) + C
2
2ln 2
4 maj 22:29
ah:
Dziękuję
5 maj 00:01