Funkcja ;/
Kostek:
Dziedziną funkcji f jest zbiór wszystkich dodatnich liczb wymiernych W
+. Funkcja f każdej
| | p | | p | | p | |
liczbie w∊W+ przyporządkowuje licznik ułamka |
| , gdzie |
| =w, |
| jest ułamkiem |
| | q | | q | | q | |
nieskracalnym i p i q są liczbami całkowitymi dodatnimi. Wyznacz wzór funkcji
Mogę prosić o jakąś cenną wskazówkę bo nie wiem wgl jak zrobić to zadanie
4 maj 21:55
Dominik: zachodzi tylko dla q = 1.
4 maj 22:01
Kostek:
nadal nic mi to nie mówi
f(x)=p
4 maj 22:02
Dominik: | | p | |
skad wziales x? funkcja ma przyporzadkowywac kazdej liczbie w licznik ulamka |
| . |
| | q | |
ustalilismy, ze q = 1.
4 maj 22:04
Kostek:
Niech będzie tak jak mówisz

ma przyporządkowywać licznik ułamka więc
f(w)=p
4 maj 22:05
Kamcio :): | | 2 | | 2 | |
dlaczego tylko dla q=1 , a kiedy np będzie w= |
| , mamy f( |
| ) = 2 |
| | 3 | | 3 | |
4 maj 22:06
Kostek: @Kamcio ja sam nie wiem

zadanie z jest ze zbioru Andrzeja Kiełbasy ( dziwny jest ten zbiór

niektóre zadani na
podstawie są z kosmosu )
4 maj 22:08
Kamcio :): no ja bym dął odpowiedź f(w)=p i tyle
4 maj 22:09
Kamcio :): | | p | |
ewentualnie f( |
| )=p bardziej obrazowo może |
| | q | |
4 maj 22:10
Dominik: no, przekombinowalem. zadanie jest o wiele protsze.
| | p | |
jesli |
| = w to p = wq. stad f(w) = wq i tyle. |
| | q | |
4 maj 22:10
Kostek:
ok

niestety nie mogę sprawdzić bo odpowiedzi zalały się kawą
4 maj 22:11
Dominik: Kamcio, nie uzyskales funkcji zmiennej w.
4 maj 22:11
Dominik: ktore to zadanie? moge sprawdzic odpowiedz.
4 maj 22:11
Kostek: 91 Zadanie Maturalne str 33
4 maj 22:12
Dominik: tresc jest niestety troche inna u mnie. nie wymagaja podania wzoru funkcji. nalezy obliczyc
| | 1 | | 48 | |
f(3), f(2,49), f(√6 |
| . nastepnie odpowiedziec ktore z podanych liczb: f( |
| ) i |
| | 4 | | 84 | |
| | 51 | |
f( |
| ) sa wieksze oraz podac zbior wartosci funkcji. |
| | 68 | |
4 maj 22:15
Kostek:
U mnie też jest w zadaniu do policzenia ale to zrobiłby sam, chciałem tylko wzór funkcji i
dlatego tak napisałem

ale ogólnie Dziękuje

i Powodzenia na maturze
4 maj 22:17
Dominik: no coz, do udzielenia tych odpowiedzi wzor funkcji nie jest w ogole potrzebny.
4 maj 22:21
Kostek:
Jak to nie jest

muszę obliczyć dla f(3) a pod co to podstawię

muszę chyba mieć jakiś wzór
?
4 maj 22:23
Dominik: | | 3 | | 249 | |
no nie. f( |
| ) = 3. f(2,49) = f( |
| ) = 249 itd... |
| | 1 | | 100 | |
4 maj 22:25
Dominik: tylko pamietaj, ze ulamek musi byc nieskracalny.
4 maj 22:25
Kostek: | | 1 | | 25 | | 5 | |
to jak dla tego argumentu √6 |
| =√ |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
4 maj 22:29
Dominik: nie. przeczytaj jeszcze raz uwaznie polecenie. funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie w
licznik ulamka.
4 maj 22:33
4 maj 22:35
Dominik: zgadza sie.
4 maj 22:37
Kostek:
Ale nie jeszcze tego 2,49
| | 2,49 | |
f( |
| ) czemu 100 a nie np 1  |
| | 100 | |
4 maj 22:40
Dominik: przeczytaj uwaznie polecenie.
4 maj 22:44
Kostek:
no to tak 2 jest dodatnia i ułamek się nie skraca
4 maj 22:46
Dominik: | p | |
| − p, q calkowite dodatnie, ponadto wzglednie pierwsze. |
| q | |
2,49∉ℂ
4 maj 22:50
Kostek:
czemu względnie pierwsze
4 maj 22:52
Dominik: bo ma byc to ulamek nieskracalny.
4 maj 22:52
Kostek: nie ogarniam tego

zrobiłem wszystkie funkcje i nie miałem takich problemów a tu takie głupie
zadanie z podstawy mnie męczy

dobra i tak już dziś nie myślę Dobranoc
4 maj 22:55