równanie
Michał: Wiedząc ze x oraz y są liczbami naturalnymi wyznacz wszystkie pary (x,y) spełniające równanie
x+xy+xy2=21
4 maj 21:55
Dominik: x + xy + xy
2 = 21
x(1 + y + y
2) = 21
4 maj 21:58
Michał: po tylu latach nauki matematyki i tak w jej obliczu czuje sie jak debil

dzięki wielkie
4 maj 21:59
skydancer: skąd to się wzieło nic nie rozumiem

?
4 maj 22:03
Michał: wyłączony jest x czyli x(1+y+y2)=21
skoro x i y jest naturalny to może byc 2 warianty czyli x=3 a wtedy y2+y+1=7 lub x=7 i
y2+y+1=3
4 maj 22:08
Trivial: a co z przypadkiem y = 0?
4 maj 22:12
Michał: ale wtedy iloczyn nigdy nie da 21 czyż nie?
4 maj 22:13
Trivial: Czy na pewno?
4 maj 22:14
Dominik: pozostaje x = 21.

przeoczylem, dzieki Trivial za uwage.
4 maj 22:16
Janek191:
x + xy + xy2 = 21
Wyłączamy x przed nawias
x*( 1 + y + y2) = 21 = 1*21 = 21*1 = 3*7 = 7*3
1)
x = 1
1 + y + y2 = 21 => y = 4
2)
x = 21
1 + y + y2 = 1 ⇒ y = 0
3)
x = 3
1 + y + y2 = 7 ⇒ y = 2
4)
x = 7
1 + y + y2 = 3 => y = 1
Odp. ( 1; 4),( 21;0),(3; 2),( 7; 1).
==========================
4 maj 22:16
Ajtek:
Ano da, dla x=21 i y=0 masz 21.
Cześć
Trivial 
.
4 maj 22:16
Michał: masz na myśli wariant x=21 a 1+y+y
2=0 ?
4 maj 22:16
Dominik: a Janek dodal kolejna opcje, ktora tez przeoczylem. za duzo zadan na dzisiaj.
4 maj 22:17
Trivial: Cześć Ajtek. (:
4 maj 22:18
Ajtek:
Coś pomyliłeś znaczki
4 maj 22:18
Trivial: Nie wolno popadać w rutynę. <:
4 maj 22:20
Michał: no tak już to widze

wiec jednak tych przypadków jest sporo. zgadzam sie z dominikiem że za
dużo na dzisiaj.
4 maj 22:20
Ajtek:
4 maj 22:20