wielomiany
Michał: Dla jakich wartości parametru m równanie x3−2(m+1)x2+(2m2+3m+1)x=0 ma trzy różne
pierwiastki niedodatnie?
Prosiłbym o pomoc w ustaleniu warunków..
4 maj 21:37
Michał: tak mi do głowy wpadło żeby wyłączyć może x przed nawias i następie dostane równanie kwadratowe
i do niego z wzorów vieta stawiać warunki.
4 maj 21:39
Bogdan:
Najpierw wyłącz x przed nawias
4 maj 21:40
Tomek: no to działaj...
4 maj 21:40
Bogdan:
To Michale dobry pomysł
4 maj 21:41
Michał: x[x2−2(m+1)x+(2m2+3m+1)]=0
czyli x=0 lub 1) Δ>0
2) x1*x2>0 i x1+x2<0
4 maj 21:42
Michał: jest ok ?
4 maj 21:43
Tomek: jest dobrze ale ja bym jeszcze dodał taki warunek
x
1, x
2≠0
dlatego ze juz masz taki pierwiastek, a mają byc trzy różne
4 maj 21:44
Tomek: ale w sumie to zwracam honor jest dobrze bez moich założeń...
4 maj 21:45
Michał: a tak racja, ale czy to przy okazji nie wynika z 2)? bo jest nierówność "mocna"
4 maj 21:45
Bogdan:
nierówność x1 * x2 > 0 daje x1 ≠ 0 i x2 ≠ 0
4 maj 21:45
Michał: ok. dzięki za pomoc
4 maj 21:46