Wykaż... logarytmy
Szymek: Uzasadnij, że liczba log przy podstawie 3 z 2 jest liczbą niewymierną.
4 maj 21:14
zombi: nie wprost
niech
log32= pq gdzie p,q∊Z
Wtedy
3pq = 2 / q
3p=2q
Lewa strona jest podzielna przez 3 prawa przez 2 sprzeczność
4 maj 21:16
Szymek: rzadko spotykałem się z takim zadaniami, polecasz je rozwiązywać w ten sposób?
4 maj 21:17
PW: Obawiam się, że inaczej się nie da. Jest to prosty dowód, identyczny w sensie pomysłu z dowodem
niewymierności liczby √2, który to dowód każdy znać powinien
4 maj 21:22
zombi: Ten dowód raczej się zazwyczaj nasuwa przy pokazywaniu niewymierności. Jak PW wspomniał bardzo
łatwy dowód z którym wszyscy powinni być obyci, a jak jest to już inna historia.
4 maj 21:27
Szymek: masz link do tego dowodu?
4 maj 21:29
Szymek: czyli że √2 mam zapisać jako p/q?
4 maj 21:30
zombi: √2=pq przy czym ważne jest założenie, że p i q są względnie pierwsze. i wtedy z równanka
√2=pq musisz dojść do sprzeczności
4 maj 21:36
Saizou : albo rozpatrzeć dwumian x
2+2=0
na mocy twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych żadna z
podanych niżej liczb nie jest pierwiastkiem wielomianu x
2+2=0
| | 1 | |
±1,±2,± |
| , zatem liczba √2 musi być niewymierna |
| | 2 | |
4 maj 22:27
PW: 
x
2−2=0
5 maj 16:44