losowanie rękawiczek
yep: W pudełku jest 15 par rękawiczek i dowolne 2 pary różnią się od siebie.
Obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania 2 par:
|Ω| = 30*29*28*27 (przyjąłem zbiór uporządkowanych rękawiczek)
| | | |
|A| = | *30*28 (wybieramy pierwszą rękawiczkę spośród 30 (rękawiczka do kompletu jest |
| | |
wtedy znana), i drugą z 28 rękawiczek (dla tej kolejna takze jest wtedy znana); miejsce dla
| | | |
pierwszej pary znajdujemy na | sposobów, miejsce dla drugiej pary jest już wówczas |
| | |
ustalone)
| | 1 | |
tymczasem odpowiedz to |
| ; potrafi mi ktos wskazac, gdzie popelniam blad? interesuje |
| | 261 | |
mnie tylko rozwiazanie uwzgledniajace uporzadkowanie
4 maj 20:54
Dominik: |Ω| = 30 * 29 * 28 * 27
pierwsza rekawiczke wybieramy na 30 sposobow. teraz sa dwie mozliwosci:
a) w drugim losowaniu wyciagamy rekawiczke nie do pary − na 28 sposobow,
w trzecim i czwartym dobieramy rekawiczki do odpowiednich par − na 2! sposobow;
b) w drugim losowaniu wyciagamy rekawiczke do pary z pierwsza − oczywiscie na tylko jeden
mozliwy sposob,
w trzecim losowaniu wybieramy pierwsza rekawiczke z drugiej pary − na 28 sposobow, a w czwartym
dobieramy do pary.
stad |A| = 30 * 28 * 2! + 30 * 28 = 30 * 28 * 3
4 maj 21:05
yep: nie ukrywam, że muszę nad tym pomyśleć...

dzięki serdeczne
4 maj 21:16