Dowód
Kejt: Mógłby ktoś podpowiedzieć jak wykazać wzór na pole czworokąta, z danymi przekątnymi i kątem
między nimi?
Proszę tylko o drobną podpowiedź..
4 maj 20:51
Bogdan:

β = 180
o − α, sinβ = sinα
przekątne: e = a + c, f = b + d,
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
pole czworokąta P = |
| absinβ + |
| bcsinα + |
| cdsinβ + |
| adsinα = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 maj 20:58
Kejt: dziękuję
Bogdanie 
idę spać..mam dosyć..
4 maj 21:23
Bogdan:
Tak wcześnie spać?
4 maj 21:25
Kejt: mój biedny mózg przestał pracować..nie dam rady dziś zrobić ani jednego zadania więcej..
4 maj 21:26
Bogdan:
ale można sobotni wieczór spędzać równie przyjemnie nie rozwiązując zadań
4 maj 21:35
Tomek: masz racje Bogdan zawsze można przeciez poczytać streszczenia lektur do matury....
4 maj 21:37
Krzysiek : Tomek. Nasza Biedna Kejt ma sie odprezyc tzn, isc na impreze i

a nie czytac
lektury
4 maj 22:17
Tomek: też bym tak chciał ale mature ma sie raz... no chociaz nie koniecznie... ale tego nie chce wiec
siedze w sobotni wieczór i czytam streszczenia... po prostu żyć nie umierac...
4 maj 22:23
amenstia: | | 1 | |
ale nie wiem jak to dalej, mi wychodzi np. |
| sinβ(be+df) |
| | 2 | |
4 maj 23:45
amenstia: ?
5 maj 11:03
Kejt: o dziwo wczoraj prawie to skończyłam

to będzie tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| sinα(bc+ad)+ |
| sinβ(ab+cd)= |
| sinα(bc+ad)+ |
| sin(180o−α)(ab+cd)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| sinα(bc+ad)+ |
| sinα(ab+cd)= |
| sinα(bc+ad+ab+cd)= |
| sinα(a+c)(b+d) |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 maj 11:12