Zagadka
Gringo: pierwiastek z liczby rzeczywistej powiększonej o 8 jest o 2 większy od tej liczby

jaka to
liczba i jak do niej dojść
4 maj 20:42
xyz: √x+8 = x+2
4 maj 20:44
Gringo: no miodzio prezesie/ko
4 maj 20:44
Gringo: Ale jaki jest √8 bo chyba nie 2
4 maj 20:46
Kejt: to nie jest wyprowadzenie dalej tego √x+8.. tylko równanie do rozwiązania zadania.
4 maj 20:53
Kejt:
√x+8=x+2 /*(x+8)
x+8=x
2+8x+2x+16
x
2+10x+16=x+8
x
2+9x+8=0
Δ=81−4*8=81−32=49
4 maj 20:56
Kejt: ojj.. to nie tak.. niewiadomo czy x+8=0..
4 maj 20:56
Trivial: Można spojrzeć na równanie i odgadnąć: x = 1.
4 maj 20:56
Krzysiek : Kejt. prosze sie tak nie przerazac

tylko napisac ze rozwiazujesz metoda starozytnych .
Tylko na koncu nie zapomnij sprawdzic czy aby te rozwiazania spelniaja rownanie
4 maj 21:11
Kejt:
4 maj 21:12
Edyta:
√x+8=x+2 wystarczy obie strony równania podnieść do kwadratu
(√x+8)2=(x+2)2
4 maj 21:19
Michał: i to co pod pierwiastkiem nie zapomnij dać w moduł
4 maj 21:23