Pytanie
Dominik: Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu liczbowego (an) wyraża się wzorem Sn=3n
2+8n
Wyznacz dwa początkowe wyrazy ciągu an
Sprawdźcie czy dobrze myślę?

S1=a1 no bo suma jednego wyrazu to a1, czyli w miejsce n mogę podstawić 1
Sn=3+8=11 −−−>a1=*11
S2=a1+a2 czyli:
S2=11+3*2
2+8*2=11+12+16=39
czyli: 39=11+a2
a2=39−11=28
Czy dobrze wyznaczyłem te wyrazy?
4 maj 20:24
Kejt: 3*2
2=11?
4 maj 20:26
Kejt: aa.. dobra.. źle widzę.. jest dobrze.
4 maj 20:26
4 maj 20:36
Bogdan:
a1 = S1 = 11
an = Sn − Sn−1 = ... = 6n + 5
a2 = S2 − S1 = 28 − 11 = 17 albo a2 = 6*2 + 5 = 17
4 maj 20:47
pomoc: wg mnie − źle
S2 to suma a1 i a2
pisząc S2=11+3*22+8*2 obliczasz S2=a1+S2 a to fałsz
4 maj 20:48
Kejt: więc jednak powinnam iść spać..
4 maj 20:49
Dominik: Tak już rozumiem, dzięki, to tak jakbym sobie do S2 dopisał jeszcze S1 i to razem daje S2, a to
nie prawda
4 maj 20:52