Rozwiąż równanie trygonometryczne OPERON 2012
bebysh: Rozwiąż równanie:
sin(x+π3)*sin(x−π3)= −1/2 w przedziale <0,2π>
zadanko z próbnej rozszerzonej 2012/2013 Operonu − nigdzie nie mogę znaleźć wytłumaczenia co
należy zrobić, aby dojść do formy sin(x)=liczba...
4 maj 20:11
xyz: a takie wzory sa ci znane ?
sin(α+β) = sinαcosβ + cosαsinβ
sin(α−β) = sinαcosβ − cosαsinβ
4 maj 20:13
Kejt: hmm.. a próbowałeś rozpisać to ze wzorów sin(α+β) i tego drugiego? tam chyba wyjdzie wzór
skróconego mnożenia..
4 maj 20:13
xyz: musi pojsc z tych wzorow
4 maj 20:14
bebysh: rzeczywiście, poszło...
Początkowo pierw wymnażałem kąty, co przecież nie jest do końca dopuszczalne...
Dzięki.
4 maj 20:22