matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz trzeci wyraz ciagu
cycu:
Dany jest ciąg geometryczny a(n). Iloczyn pieciu kolejnych poczatkowych wyrazow to 32. Jaki jest trzeci wyraz tego ciągu
4 maj 19:48
Bogdan:
a
3
= a
a
a
*
* a * aq * aq
2
= 32 ⇒ a
5
= 32 ⇒ a = ...
q
2
q
4 maj 20:12