nierownosc
aaa: Pytanieee NIIEROWNOSC

!
czy to bez roznicy ze nierownosc x
2 − 10 > 0 zapisze tak :
x
2 − 10 > 0
x
2 > 10 /
√
x>
√10 v x<−
√10
czy tak:
x
2 − 10 > 0
(x−
√10)(x+
√10)
x=
√10 v x=−
√10
4 maj 19:36
Atar1x: Robi różnicę, ten drugi zapis w 2 linijce nie jest nierównością ani wynikiem.
4 maj 19:38
Nienor: Jeżeli w pierwszym przypadku się nie pomylisz ze znakami to wszystko ok. Ale ze względu na to,
że łatwo się pomylić szczerze polecam sposób nr 2
4 maj 19:39
Atar1x: To tam nie powinno to byc nadal >0 i dopiero potem ta ostania linijka?
4 maj 19:39
konrad: a czemu w drugim sposobie nierówność Ci zniknęła i podajesz rozwiązania jakby to było równanie?
4 maj 19:39
Nienor: Oczywiście zakładam, że pisząc (x−√10)(x+√10), miałaś na myśli (x+√10)(x−√10)> 0
4 maj 19:40
aaa: Nienor tak tak poprostu nie dopisalem >0
konrad z wzoru : a2 − b2= (a−b)(a+b)
dobra juz wszystko gra, rozpisalem sobie to.
w 2 zzapisie obliczylem jedynie miejsca zerowe i jeszcze musze przedzial napisac a w 1 zapisie
jest wszystko
4 maj 19:45