cosα = u{7}{15} a>0 h>0
Domislaw: cosα = 715
a>0 h>0
a2 = h2 + h2 − 2h2cosα
a2 = 2h2 − 2h2cosα
a2 = 2h2 (1 − 715)
a2 = 8152h2
a2 = 1615h2
h2 = 1516a2
h = √154
a2 = 2h2 − 2h2cosα
a2 = 2h2 − 2h2 715
a2 = h2 (2 − 1415)
a2 = 115h2
h2 = 15a2
h = √15a
h ≠ h
Pomocy, robie zadanie i nie wiem gdzie zrobilem blad w tych boliczeniach
4 maj 19:28
Ania_601: na górze w wyniku pierwszego 'a' zgubiłeś, ale po co dwa razy rozwiązywałeś to samo? i w drugim
się pomyliłeś, a pierwsze dobrze
4 maj 19:37
Domislaw: jak widac jedno musi byc bledne, nie wiem ktore, jeden z wynikow mi sie nie zgadzal wiec
rozwiazalem po raz drugi i taka niespodzianka, ale nie potrafie znalezc bledu, stad moje
pytanie
4 maj 19:40
Domislaw: mogla bys wskazac mi gdzie jest blad?
4 maj 19:42
Ania_601: no to tak jak mówie w pierwszym w wyniku nie ma 'a', bo zpierwiastkowałeś i a
2=a, a w drugim
od 2−
1415=
1615 więc pomyłka w obliczeniach
4 maj 19:43
Ania_601: spierwiastkowałeś*
4 maj 19:44
Domislaw: dziekuje bardzo
4 maj 19:44
Ania_601: nie ma sprawy
4 maj 19:45