sin
Ann: Proszę o pomoc w wytłumaczeniu rozwiązania

Dla jakich wartości parametru α suma kwadratów różnych pierwiastków równania jest równa 3?
x
2 −2xsinα− cos
2 α=0
I a>0
II Δ>0
III (−b/a)
2 −2 c/a =3
w II wyszło, że α∊R
w III sinα= −
√2/2 i sinα=
√2/2
dlaczego w odpowiedzi rozwiązanie to π/4 +2kπ a −π/4 +2kπ już nie?
PW: Wygląda na to, że zgubili − powinny być cztery serie pierwiastków, które w tym wypadku
wyjątkowo można zapisać jako jedną:
Jeszcze uwaga: nie potrzeba zakładać, że a>0. Jeśli już, to a≠0 (żeby była funkcja kwadratowa),
ale w tym wypadku widać, że a=1, nie potrzeba tego pisać.
W III spójnik "lub", a nie "i".