Gauss Jordan
Marcin: Czy w przykładzie:
x+4y−2z+t=6
3x−7y−3z−t=−16
6x−9y−4z−2t=−7
x−y−4z−2t=−13
Wyjdzie:
x=6
y=3
z=5
t=−2
4 maj 18:50
rav668: Tak
4 maj 19:03
matuesz: moze ktoś pomóc rozwiązać taki przykład:
x+2y+z=1
2x+y−z=8
9 sty 16:47
Panko: Odp
z∊R , y=−z−2, x=z+5
9 sty 17:15
matuesz: a mozesz to rozpisac ? nie potrafie tego zrozumiec ani znaleźć nigdzie podobnego układu
9 sty 17:22
matuesz: pomnożyłem pierwszy wiersz raz −2 i dodałem do drugiego to mi wyszło:
1 2 1 1
0 3 −3 6
gaussem to wystarczyło by podstawić do równań i wyliczyć, ale nie wiem jak to zrobić metodą
gaussa−jordana
9 sty 17:27
Panko: weź najprościej !
x+2y =1−z
2x+y = 8+z , z jest parametrem
| | | |
det | ≠0 czyli układ x,y ma zawsze dokładnie dokładnie jedno |
| | |
rozwiązanie zależne od parametru z
Liczę x, y zależne od z i już
Oczywiście możesz przyjąć za parametr dowolną z tych trzech zmiennych.
9 sty 17:45
matuesz: wyznacznik=−3, a jak mam teraz wyliczyć x,y ?
9 sty 18:00
matuesz: 2x+y+z=5
2x+2y=6
x+2y−z=4
Czy tu wyjdzie układ sprzeczny ?
w1−w3 potem w2−2w1 i w3−w1 nastepnie w2*1/4 później w3−3w2 i wyszło mi coś takiego:
1 −1 −2 1
0 1 1 1
0 0 −2 0
czy jest to dobrze ?
9 sty 18:14