monotonicznosc ciagów
mari: wyznacz, ze ciąg an jest malejący :
an= n+2/n+1
znam zasady działania, aczkolwiek wynik nie wychodzi taki jak powinien, prosze o pomoc
4 maj 18:38
Marcin: wyznaczasz a
1 i a
2
q<1 → ciąg malejący
4 maj 18:48
Marcin: Teraz się zgadza?
4 maj 18:56
Janek191:
więc
zatem
| | n + 3 | | n + 2 | |
an + 1 − an = |
| − |
| = |
| | n+ 2 | | n + 1 | |
| | ( n + 3)*( n + 1) − ( n + 2)*( n + 2) | |
= |
| = |
| | ( n +2)*( n + 1) | |
| | n2 + n + 3 n + 3 − ( n2 + 4 n + 4) | |
= |
| = |
| | ( n + 2)*(n + 1) | |
| | − 1 | |
= |
| < 0 , bo mianownik jako iloczyn liczb naturalnych jest > 0. |
| | ( n + 2)*( n + 1) | |
a
n + 1 − a
n < 0 więc ciąg jest malejący.
ckd.
4 maj 18:57
v: Czy rozwiązania Janka i Marcina są poprawne? Może któreś można uznać za bardziej ogólne, przez
co lepiej punktowane?
4 maj 19:10