rysowanie
mania: mam postac rownania f(x)=a(x−4)2−11 i musze narysowac funkcie g(x)=x2, jak to zrobiC?
4 maj 18:06
konrad: na pewno treść zadania tak wygląda? bo nie ma tu żadnej zależności pomiędzy jedną funkcją a
drugą więc na narysowanie tej drugiej nie ma wpływu pierwsza
4 maj 18:27
mania: tresc wylada tak, dana jest funkcja f(x)= x2−8x+5, podaj wsporzedne wektora o jaki zostal
przesuniety wykres funkcji g okreslonej wzoremg(x)=x2 saby otrzymac wykres funkcji f
4 maj 18:30
rav668: to zmienia postać rzeczy
4 maj 18:37
konrad: no, teraz wiadomo o co chodzi

prawie dobrze przekształciłaś do postaci kanonicznej poza tym, że napisałaś 'a', dlaczego? ile
wynosi 'a'?
wektorem przesunięcia jest [p,q]
4 maj 18:39
mania: aaaa
4 maj 18:41
rav668: Sama znalazłaś rozwiązanie

W pierwszej postaci masz zawarte info jak przesunąć wierzchołek funkcji
p −−> x (4 w prawo)
q−−> y (11 w dół)
rysujesz najpierw g(x) a następnie przesuwasz wierzchołek i masz f(x)
4 maj 18:42
Janek191:
f(x) = x
2 − 8 x + 5
q = f(4) = 4
2 − 8*4 + 5 = 16 − 32 + 5 = − 11
f(x) = ( x − 4)
2 − 11
Trzeba wykres funkcji g przesunąć o wektor
→
v = [ 4; − 11 ]
4 maj 18:44
mania: dzieki
4 maj 18:47