prawie dobrze : )
matius: Ze zbioru liczb {1.2.3.4.5 } losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie bez zwracania
tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A – otrzymana liczba jest
mniejsza od 432
a wiec omega jest rowna 5*4*3=60
zdarzenie a musi byc mniejsze niz 432 a wiec
dla 1−199 1*4*3=12
dla 200−299 1*4*3=12
dla 300−399 1*4*3=12
dla 400−432 1*3*2=6
suma to 42 czyli
prawdopodobieństwo =
4260 (42/60 słabo widać)
a w odp jest
4360 ? czemu
4 maj 17:56
use : z tego co widze to zapomniales o jednej mozliwosci bo zauwaz ze liczba ta moze rowniez wygladac
tak:
415 albo 425 ( po prostu nie uwzgledniles tej piątki ) dodatkowo uwzglednailes blednie liczbe
432 a w poleceniu wyrazie masz zaznaczone ze maja to byc liczby mniejsze.
Przemysl sobie sytuacje( w szczegolnosci tą ostatnia opcje gdzie zapewniasz cyfre 4 na
poczatku)
jezeli zapewnimy na poczatku liczbe 4 to mamy teraz do analizy dwa przypadki bo albo na drugim
miejscu damy cyfry 1,2 lub 3, wtedy na koncu pozostaje nam tylko liczba 1 z tego wiec mamy
1*3*1=3 przypadki.
Albo gdy znow na poczatku damy liczbe 4 to na drugim miejscu mozemy dac liczby 1 lub 2 wtedy
tez mozemy na koncu bez przeszkod ustawic liczby 3 lb piec z tego mamy mozliwosci 1*2*2=4
po zsumowaniu otrzymujemy 7
4 maj 18:14
use : ntam w ostatnim miało byc liczby "3 lub 5 "a nie 3 lub piec
4 maj 18:15
Mila:
wypisuję:
1) jeśli cyfrą setek∊{1,2,3} to mamy:
3*(4*3)=36
2)cyfra setek jest równa 4
(41x) 3 możliwości
(42x) 3 możliwości
(431) 1 mozliwość
Razem:
36+3+3+1=43
4 maj 20:47