1
mania: dany jest okrag o rownaniu x2+y2+8x−6y=0. wyznacz rownania stycznych do tego okregu
rownoleglych do prostej o rownaniu y=2x−3
4 maj 17:50
rav668:

Najpierw rysuneczek

i będziemy myśleć zaraz

Wyliczamy współrzędne środka okręgu, oraz jego promień:
x
2+y
2+8x−6y=0
x
2+8*x+16+y
2−6*y+9
(x+4)
2+(y−3)
2=25
stąd:
S(−4,3) r=5
4 maj 18:14
Janek191:
x
2 + y
2 + 8 x − 6 y = 0 ; y = 2 x − 3
( x + 4)
2 − 16 + ( y −3)
2 − 9 = 0
( x + 4)
2 + ( y − 3)
2 = 25
czyli
S = ( − 4; 3) oraz r = 5
Przez punkt S prowadzę prostą prostopadłą do prostej o równaniu y = 2 x − 3
Mamy
| | 1 | |
y = − |
| x + b2 − równanie dowolnej prostej prostopadłej do danej prostej. |
| | 2 | |
Wyznaczam b
2 :
3 = 2 + b
2
b
2 = 1
| | 1 | |
y = − |
| x + 1 − równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez S |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Szukam punktów wspólnych tej prostej z okręgiem
y = − 0,5 x + 1
x
2 + y
2 + 8 x − 6y = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 + ( − 0,5 x + 1)
2 + 8 x − 6*( − 0,5 x + 1) = 0
x
2 + 0,25 x
2 − x + 1 + 8 x + 3 x − 6 = 0
1,25 x
2 + 10 x − 5 = 0
Δ = 10
2 − 4*1,25*( −5) = 100 + 25 = 125 = 25*5
√Δ 5
√5
| | − 10 − 5 √5 | |
x = |
| = − 4 − 2 √5 |
| | 2,5 | |
| | − 10 + 5 √5 | |
x = |
| = − 4 + 2 √5 |
| | 2,5 | |
zatem
y = −0,5*( − 4 − 2
√5) + 1 = 2 +
√5 + 1 = 3 +
√5
lub
y = − 0,5*( − 4 + 2
√5) + 1 = 2 − 2
√5 + 1 = 3 −
√5
Punkty styczności :
A
1 = ( − 4 − 2
√5 ; 3 +
√5 )
A
2 = ( − 4 + 2
√5 ; 3 −
√5 )
Przez punkty styczności prowadzimy proste równoległe od prostej o równaniu y = 2 x − 3 :
y = 2 x + b
3
3 +
√5 = 2*( − 4 − 2
√5) + b
3
b
3 = 3 + 8 +
√5 + 4
√5 = 11 + 5
√5
y = 2 x + 11 + 5
√5
==================
y = 2 x + b
4
3 −
√5 = 2*( − 4 + 2
√5 ) + b
4
b
4 = 3 + 8 −
√5 − 4
√5 = 11 − 5
√5
y = 2 x + 11 − 5
√5
==================
Odp.
Równania stycznych do danego okręgu i równoległych do prostej o równaniu y = 2 x − 3 :
y = 2 x + 11 + 5
√5, y = 2 x + 11 − 5
√5
==================================
4 maj 18:25
rav668: O naszych dwóch prostych wiemy:
y=2x+b
Proponuję policzyć odległość punktu od prostej. Ponieważ mamy punkt S oraz znamy odległość
prostych od punktu − 5, podstawiamy do wzoru:
| | |2*(−4)+(−1)*3+b| | |
5= |
| |
| | √22+(−1)2 | |
5
√5=|−11+b|
rozważam dwa przypadki:
b−11=5*
√5 ⋁ b−11=−5*
√5
otrzymaliśmy dwa różne b, które podstawiamy do wzoru funkcji:
y=2x+11+5
√5 y=2x+11−5
√5
no i to by było chyba to

Bardzo proszę kogoś o sprawdzenie
4 maj 18:33
rav668: o już jest
4 maj 18:33
Bogdan:
okrąg: x2 + y2 + 8x − 6y = 0, styczna y = 2x + b
x2 + (2x + b)2 + 8x − 6(2x + b) = 0 ⇒ x2 + 4x2 + 4bx + b2 + 8x − 12x − 6b = 0
5x2 + (4b − 4)x + b2 − 6b = 0 i Δ = 0
Δ = 16b2 − 32b + 16 − 20b2 + 120b ⇒ b2 − 22b − 4 = 0,
Δ' = 500, √Δ' = 10√5, b1 = 11 − 5√5 lub b2 = 11 + 5√5
Styczne: y = 2x + 11 − 5√5 lub y = 2x + 11 + 5√5
4 maj 18:56