W okrąg o promieniu r wpisano czworokąt ABCD taki, że kąt
Domislaw:

W okrąg o promieniu r wpisano czworokąt ABCD taki, że kąt między styczną poprowadzoną do okręgu
w punkcie A i Bokiem AB ma miarę 60
o. wyznacz pole czworokąta ABCD, jeśli |BC| = 2|AC| oraz
|AD| =|DC|.
Znalazlem na innych stronach rozwiazanie w ktorym załozono ze kat BAC jest prosty i powolywano
sie na twierdzenie o kacie miedzy styczna a cieciwa, nie widze tego, prosze o pomoc.
Basia: trzeba skorzystać z twierdzenia o kącie dopisanym
wynika z niego, że |∡BCA| = 60
o
i wtedy z tego, że |BC| = 2|AC| masz
AB
2 = AC
2 + BC
2 − 2AC*BC*cos60
| 1 | |
AB2 = AC2 + 4AC2 − 4AC2* |
| = 3AC2 |
| 2 | |
stąd
BC
2 = (2AC)
2 = 4AC
2 = 3AC
2+AC
2 = AB
2+AC
2
na mocy tw. odwrotnego do tw.Pitagorasa ∡BAC = 90
o