geometriaanalityczna
kqw: Punkty A=(4, −3) i B=(10,6) są wierzchołkami prostokąta ABCD, a prosta 3x−2y+8=0 zawiera bok
CD.
a)Oblicz współrzędne wierzchołka D
wyznaczyłam prostą prostopadła do prostej 3x−2y+8=0 i przechodzącej przez punkt A i jest ona
równa y=−2/3x − 1/3 niby okej ale jak chce wyznaczyc wspolrzedne punktu D ktory jest punktem
wspolnym tych dwoch prostych to wychodza mi glupoty. powie mi ktos jak to trzeba zrobic ?
4 maj 17:00
Hans: wyznacz dwie proste prostopadłe do tej co masz i przechodzące przez pkt A i B a później
skorzystaj z wektorów ja bym się tak bawił ...
4 maj 17:06
kqw: ok juz wiem, pomyliłam sie w obliczeniach
4 maj 17:17