wyrazenie
megusta: wyrażenie |2√3 + 4| − |2√3 − 4| ma wartosc?
4 maj 16:58
use : musisz rozstrzygnąć czy wyrażenie pod wartoscia bezwgzledna jest mniejsze czy wieksze od zera
jak jest mniejsze to opuszczajac zmieniasz znak na przeciwny a jak wieksze to zostawiasz bez
zmiany znaku
4 maj 17:02
Hans: Musisz ocenić czy moduły są dodatnie czy ujemne jeśli są dodatnie przepisujesz dalej bez zmian,
jeśli są ujeme zmienisz znaki z + na − i z − na +
Sprawdźmy:
|2√3+4| > 0 TAK
|2√3−4| >0 NIE
Więc
2√3+4 − (−2√3+4) = 2√3+4+2√3−4= 4√3
4 maj 17:02
ola: 2√3 + 4>0
2√3 − 4 <0 więc
|2√3 + 4| − |2√3 − 4| =2√3 + 4 −2√3 + 4=8
4 maj 17:03
yep: 4
√3 ?
4 maj 17:03
LUXX: no właśnie jaka tu będzie prawidłowa odpowiedź ?
4 maj 17:09
ola: 4√3 nie zmieniłam znaków
4 maj 17:13