układ równań z wartością bezwzględną
paula: rozwiąż układ rownań:
|x−y|+x=6
x
2 +y=9
Pomocy, nie wiem jak dojść do trzeciego wyniku
4 maj 16:55
Saizou : y=9−x2
lx−(9−x2)l+x=6
lx2+x−9l+x=6
i policz na przedziałach
4 maj 16:57
paula: przedziały względem delty wyrażenia pod wartością bezwzględną?
4 maj 17:00
Saizou : tak
4 maj 17:06
paula: Licząc to samo sposobem że 1) x>=y 2) x<y otrzymuje 4 wyniki:
1)
x=−5
y=−16
x=3
y=0
2)
x=√3
y=6
x=−√3
y=6
W odpowiedziach nie ma tego pierwszego wyniku. wiesz moze dlaczego?
4 maj 17:18
Saizou : ten wynik powinien zostać bo pasuje bo x≥y czyli się zgadza
4 maj 17:26
paula: pewnie błąd w odpowiedziach, wszędzie mogą się zdarzyć. dzięki
4 maj 17:38