rozwiążcie mi wszystkie
kitket: wykresem funkcji f jest parabola o ramionach skierowanych w dół i wierzchołku położonym na d
osią OX, gdy:
A. f(x)=5x2+x−1
B. f(x)=(2−√3)x2+6
C. f(x)=(1−√2)x2−2x
4 maj 16:21
rav668: A. delta dodatnia −−> ma miejsca zerowe −−> współczynnik kierunkowy dodatni (ramiona skierowane
w górę )
B. delta ujemna −−> brak miejsc zerowych −−> współczynnik kierunkowy dodatni
C. delta dodatnia −−> ma miejsca zerowe −−> współczynnik kierunkowy ujemny (ramiona skierowane
w dół −−> zswz
Pozdrawiam
4 maj 17:13
Janek191:
Odp. C
a = 1 −
√2 < 0 więc ramiona paraboli skierowane są w dół
oraz
Δ = ( −2)
2 = 4
| | − Δ | | −4 | | − 1 | |
q = |
| = |
| = |
| > 0 |
| | 4 a | | 4*( 1 − √2) | | 1 − √2 | |
zatem W leży nad osią OX.
4 maj 17:16