PRAWDOPODOBIEŃSTWO
CAROLINE: Do windy stojącej na parterze w budynku ośmiopiętrowym wsiadło 5 osób.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wszystkie osoby wysiądą na różnych piętrach.
4 maj 16:17
CAROLINE: pomoże ktoś z tym?
4 maj 16:28
yep: sprobuje:
kazda z 5 osob moze wybrac 1 z 8 pieter, stad 8
5 wszystkich mozliwosci
tak, aby wszystkie wysiadly na roznych pietrach: pierwsza osoba ma 8 mozliwosci, druga juz 7,
bo pierwsza ktores zajela, trzecia 6 itd.
| | 8*7*6*5*4 | |
prawdopodobienstwo: |
| |
| | 85 | |
4 maj 16:37
CAROLINE: oj chyba nie tak

prawdopodobieństwo wychodzi 79,058823. a to jest niemożliwe
4 maj 16:43
Janek191:
Jest dobrze !
8
5 = 8*8*8*8*8 = 64*64*8 = 32 768
8*7*6*5*4 = 56*30*4 = 6 720
4 maj 16:49
CAROLINE: o jaaaaaaaaa... nie chcę mówić co ja zrobiłam
4 maj 16:52