okrag
mania: okresl za pomoca nierownosci kolo o srednicy AB jesli A=(−1,−5), B=(3,−3)
4 maj 16:02
Kejt: oblicz współrzędne środka i długość odcinka AB.
4 maj 16:02
Dominik: 1) wyznacz wspolrzedne punktu, ktory polowi dana srednice.
2) oblicz dlugosc promienia, wiedzac ze jest to polowa dlugosci srednicy lub odleglosc od A lub
B do wyliczonego w punkcie 1) punktu
3) szukana nierownosc jest postaci (x − a)2 + (y − b)2 ≤ r2, gdzie a, b to odpowiednio
wspolrzedne x, y punktu wyliczonego w 1), a r2 to kwadrat dlugosci promienia.
4 maj 16:04
mania: no to dobrze zrobilem i jest problem taki ze mi wyszlo ze srednica ma dl. √20 wiec promien
powinien wyniesc polowe tego a w od jest ze r wynosi √5
4 maj 16:09
Dominik: problemu wlasciwie nie ma, bo wszystko sie zgadza.
√20 = 2
√5
4 maj 16:11
mania: ahh, no to dziekuje panowie za pomoc
4 maj 16:19