f
kqw: Proste y=x−4 i y=3x−4 zawierają dwa boki trójkąta prostokątnego. Znajdź współrzędne wierzchołka
kata prostego tego trójkąta wiedząc, ze prosta zawierająca trzeci bok przechodzi przez punkt
K=(3;1). nie wiem jak to zadanie zacząc tymbardziej że niewiem jak sporządzić rysunek..
4 maj 15:55
rav668:

Przepraszam za nieudolny rysunek, ale mam nadzieję że coś na tym widać.
1. Narysowałem proste
y=3x−4 −−> pomarańczowa prosta
y=x−4 −−> czarna prosta
I teraz nie jestem pewien co dalej, ponieważ nie zostało sprecyzowane na której prostej leży
kąt prosty, więc zrobiłem tam gdzie przecinają się proste: czerwona z pomarańczową.
Jeżeli leży tam kąt prosty to ze wzoru na kierunkowe prostych liczę kierunkową czerwonej:
3*a=−1
a=−1/3
Następnie wprowadzam do nowej prostej
y= −1/3*x +b
Teraz obliczam b, wiedząc że punkt K znajduje sie na tej prostej (podstawiam współrzędne):
1=−3/3 +b
b=2
Sprawdzam współrzędną x wierzchołka kąta prostego przyrównując dwie funkcje:
3*x−4=−1/3*+2
10/3*x=6
10*x=6
x=9/5
Znając x obliczam y:
y=−1/3*x +2
y=−9/15+2 (podstawiam x)
y=−9/15+30/15
y=21/15
B (9/5, 21/15)
Mam nadzieję że dobrze,
Pozdrawiam.
4 maj 17:53
Rybten: Powinno obliczyć się jeszcze drugi przypadek

gdy kąt prosty leży na prostej y=x−4,
postępując w ten sam sposób.
Co do rozwiązania wyżej, wyszło mi tak samo, więc prawdopodobnie jest dobrze.
Pozdrawiam
5 maj 15:39