rozwiąż nierówność trygonometryczną
Marysia: cos4x − sin4x > √3/2
4 maj 15:31
yep: cos4x − sin4x = (cos2x + sin2x)(cos2x − sin2x) = cos2x − sin2x = (1 − sin2x) − sin2x
= cos2x
4 maj 15:35
Kejt:
| | √3 | |
(cos2x+sin2x)(cos2x−sin2x)> |
| //mamy 1 trygon. i wzór na podwojonego cosinusa// |
| | 2 | |
dalej sama
4 maj 15:35
Marysia: dzięki

problem w tym że udało mi się do tego dojść samej a nie wiem co zrobić dalej..
4 maj 15:41
Kejt: no to się pisze.. "doszłam do takiej postaci ... i nie wiem co dalej"
po co mamy na darmo liczyć..?
4 maj 15:44
Marysia: bo nie byłam pewna czy zrobiłam dobrze
4 maj 15:46