Ciąg+geometria
Atar1x: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Jedna z przyprostokątnych ma
długość 6. Jaką długość ma druga przyprostokątna oraz przeciwprostokątna?
Wyszło mi 4,5 lub 12 przyprostokatne, 7,5 lub 18 przeciwprostokatne, w odpowiedziach jest 8 i
10, lub 92 i 152.
4 maj 15:25
Kejt: sprawdźmy..
x;y;6 − dł. boków tr. prostokątnego
6;y;x v y;6;x − ciąg arytmetyczny
zał. x;y>0
x
2=y
2+36
1
o
4x
2=36+12x+x
2+144
3x
2−12x−180=0 /:3
x
2−4x−60=0
Δ=16+4*60=16+240=256
√Δ=16
| | 4−16 | | −12 | |
x1= |
| = |
| =−6 −> nie spełnia zał. |
| | 2 | | 2 | |
masz już jeden bok, zgadza się z odpowiedzią, więc dokończ sam
4 maj 15:32
Atar1x: ahh nie dałem mianownika do kwadratu... i stąd błąd

dzięki
4 maj 15:37
Kejt: nie ma sprawy
4 maj 15:38
Atar1x: http://www.zadania.info/3872746 Powie mi ktoś skąd sie wzieło "W szczególności iloraz tego ciągu geometrycznego musi być
równy 2" Po porostu strzał czy zauważenie tego?
4 maj 15:41
Janek191:
Mamy 2 przypadki:
6, 6 + r, 6 + 2r
lub
6 − r, 6, 6 + r
gdzie r > 0
zatem
1)
6
2 + ( 6 + r)
2 = ( 6 + 2r)
2
36 + 36 + 12 r + r
2 = 36 + 24 r + 4 r
2
3 r
2 + 12 r − 36 = 0 / : 3
r
2 + 4 r − 12 = 0
Δ = 16 − 4*1*(−12) = 16 + 48 = 64
√Δ = 8
| | − 4 − 8 | |
r = |
| = − 6 < 0 − odpada |
| | 2 | |
Wtedy boki trójkąta mają długości : 6,8,10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
( 6 − r)
2 + 6
2 = ( 6 + r)
2
36 −12 r + r
2 + 36 = 36 + 12 r + r
2
24 r = 36 / : 24
r = 1,5
−−−−−−−−−
Wtedy boki trójkąta mają długości : 4,5; 6; 7,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. Druga przyprostokątna ma długość 8 , a przeciwprostokątna 10 lub druga
przyprostokątna ma długość 4,5 , a przeciwprostokątna 7,5.
4 maj 15:42