g
sinus: Wykaż ze liczba n13 − n jest podzielna przez 13
doszedłem do takiego momentu
n13 − n= (n − 1)*n*(n + 1)*(n2 + n + 1)(n2 − n + 1)(n6 + 1)
rozpisać to (n6 + 1) na
(n6 + 1) = ((n2)3 + 1) = (n2 + 1)*(n4 − n2 + 1)
i teraz mam
n13 − n= (n − 1)*n*(n + 1)*(n2 + n + 1)(n2 − n + 1)*(n2 + 1)*(n4 − n2 + 1)
4 maj 15:24
yep: moge sie mylic, ale rozpisanie tu duzo nie da, chyba ze wyciagniesz z tego jakims cudem 13
"przed nawiasy"; innej mozliwosci nie ma, bo jest to liczba pierwsza
4 maj 15:28
ola: Spróbuj indukcyjnie
4 maj 15:33
zombi: Indukcyjnie próbuj albo tak jak już mówiłem
n12−1 = 0 (mod 13) małe twierdzenie Fermata.
4 maj 15:40
sinus: czyli jak napisze na maturze cos takiego
n12 − 1 = 0 (mod 13)
to mi zaliczą zadanie?
4 maj 15:50
Kejt: kurde..to maturalne?

chyba muszę zrobić..
4 maj 15:51
sinus: sprobuje to tą indukcja jak co sto wrzuce pożniej rozwiązanie co z tego wszystkiego mi wyszło
4 maj 15:51
yep: @sinus to zadanie maturalne?
4 maj 15:52
Dominik: przeciez n13 − n ≡ 0 (mod 13) to teza − nie mozesz po prostu tak napisac i uznac tego za
dowod. wystarczy napisac, ze wynika to bezposrednio z malego twierdzenia fermata, ktore jest
ogolnie znane.
4 maj 15:55
sinus: probuje to indukcyjnie ale prawie w ogóle nie ruszyłem
a robie to tak
1
o dla n = 1
1
13 − 1 = 1 − 1 = 0 ? czy to jest podzielne przez 13

2
o przyjmuje teze ze n
13 − n jest prawdziwe dla k stąd
k
13 − k
3
o skoro jest prawdziwe dla k to wykażmy ze jest prawdziwe dla k +1
(k+1)
13 − (k + 1) = (k+1)((k+1)
12 − 1)
ale co to tak naprawde daje skoro to samo probowałem z n
chyba ze jest jakis inny sposób indukcyjny ale jesli chodzi o zasade indukcji matematycznej to
zawsze wykonywałem to w tych trzech krokach
5 maj 22:02
sinus: ?
5 maj 22:26
zombi: Jak byś chciał to indukcyjnie to musiałbyś raczej wymnożyć (n+1)13−n i próbować grupować,
żeby dostać 13 jako współczynnik, no ale komu by się chciało podnosić do 13 potęgi. Możesz
jeszcze spróbować w ten sposób, że rozpatrzeć jakie reszty z dzielenia przez 13 daje liczba n.
Tzn. jeśli n jest podzielne przez 13 to wiadomo jest spełniony, jeśli nie to podstawiać liczby
postaci n=13k+p, gdzie p∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12}, co jest również żmudną robotą.
Najłatwiej powołać się po prostu na małe twierdzenie Fermata, wtedy właściwie dowód zajmuje 2
linijki.
6 maj 08:20
6 maj 20:40
sinus: dzięki
7 maj 21:58