awdawdawdawd
karolajn: funkcja f dana jest wzorem f(x)= x3 −6x2 +c
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f w przedziale <−1;3> wiedzac ze f(0)=8
wyznacz przedziały monotonicznosci funkcji f
4 maj 14:50
Bogdan:

f(0) = 8 ⇒ c = 8
f(x) = x
3 − 6x
2 + 8
f(x) = x
3 − 4x
2 − 2x
2 + 8 = x
2(x − 4) − 2(x
2 − 4) = (x +
√2){x −
√2)(x − 4)
Dla x∊<−1, 3>
y
max = f(−1) = ...
y
min = f(3) = ...
4 maj 15:07
Kejt: Witaj
Bogdanie
4 maj 15:14
Bogdan:
Dzień dobry
Kejt
4 maj 15:23
karolajn: czy przedzialy monotonicznosci to
a jak zapisac przedzialy monotonicznosci ? xw ?
4 maj 15:24
Patryk: f(0)=8=max a nie f(−1)
4 maj 15:51
Bogdan:
Tylko
Patryk zauważył w moim rozwiązaniu nieścisłość. Nieprawidłowości jest więcej.
Zapraszam do ich wskazania

, a także do poprawnego rozwiązania tego zadania.
4 maj 18:34
Atar1x: Można z pochodnych to zadanie zrobić? extrema funkcji w przedziale
4 maj 18:47
Bogdan:
Oczywiście, że można przez wyznaczenie pochodnej funkcji
4 maj 18:58