znajdź, wartości podstawowych funkcji trygonometrycznyc
Dziadek: Mam pytanie do zadania: znajdź, korzystając z definicji, wartości podstawowych funkcji
trygonometrycznych kąta 135° i 120° 225° oraz 330° !
Jest to zadanie z tej strony:
https://matematykaszkolna.pl/strona/422.html
1. Dlaczego punkt który Pan wybrał to P=(−3,3) ?
A nie P=(−5,5) który też tworzy kąt z osią OX ∡= 135°?
Gdzie wynik sinusa, cos,tg,ctg dla P=(−5,5) jest całkiem inny.
2. Dlaczego dla innych przykładów 120°,225°, 330° wybrał Pan takie, a nie inne punkty?
dla 120°
https://matematykaszkolna.pl/strona/424.html
dla 225°
https://matematykaszkolna.pl/strona/423.html
dla 330°
https://matematykaszkolna.pl/strona/425.html
3. np. w zadaniu dla 135° dlaczego w podaje pan sinus (dla45°) =
33√2 a nie sin135° =
−33√2
i tak samo w innych przykładach.
4 maj 14:19
Kamcio :): przelicz jeszcze raz, bo mi dla 1350 wyszły takie same wyniki niezależnie czy wziąłem punkt
(−3,3) czy (−5,5)
4 maj 15:03
Dziadek: faktycznie mój błąd, dla każdego punktu te same wyniki, dziękuje!.
A co z pytaniem 3? Dla którego trójkąta mam liczyć wartości podstawowych funkcji
trygonometrycznych?
4 maj 16:04