karty
karola: z talii 52 kart losujemy jedną, Oblicz prawdopodobieństwo że wylosujemy kartę koloru czerwonego
lub króla?
jak to w ogóle jest z tymi kartami? ile i jakich ich jest? bo nie ogarniam..
4 maj 14:04
xyz: Kart jest 52
4 maj 14:07
Technik:
| | 26 | |
wylosowanie karty czerwonej P(A)= |
| |
| | 52 | |
| | 4 | |
wylosowanie króla P(B)= |
| |
| | 52 | |
A∩B jeśli zdarzy się że wylosowany karta będzie królem i to czerwonym
P(A∩B)=.....dokończ sama
4 maj 14:08
xyz:
czerwone karty 26
ilosc − kroli 4
z tym ze 2 krole sa juz w czerwonych kartach wiec:
4 maj 14:09
karola: dziękuję.
a powie mi ktoś ile jest czerwonych, czarnych itp?
4 maj 15:31
karola: :(
4 maj 15:40
Nienor: Każdy kolor (w sensie karciany kolor: pik, trefl, karo, kier) jest po 13. Karo i kier są
czerwone, trefl i pik są czarne.
4 maj 15:42
karola: a króle czy te inne "postacie"?
4 maj 15:43
Kejt: po połowie..
52:2=26
26 czarnych i 26 czerwonych
czarny ma dwa kolory −> piki i trefle, każdych jest 26:2=13
czerwony ma również dwa kolory −> kier i karo i również jest ich po 13.
w każdym z tych 13 masz 4 figury ( walet, dama, król, as )
czyli razem 4*4=16 figur
tak na przyszłość
4 maj 15:43
karola: DZIĘKI SERDECZNE
4 maj 15:45
Kejt: nie ma sprawy
4 maj 15:45
Janek191:
I Ω I = 52 − ilość wszystkich kart
Losujemy jedną kartę z 52
Mamy 52 : 2 = 26 kart koloru czerwonego ( w tym 2 króle − kier i karo ) i 2 inne króle
( trefl i pik ), czyli
I A I = 26 + 2 = 28
zatem
===============
4 maj 16:26
CAROLINE: Dzięki Janek191
4 maj 16:30