równanie z parametem
p: Dla jakich wartości parametru a jeden z pierwiastków równania: (2a+1)x
2 − ax + a −2 = 0 jest
większy od 1, a drugi mniejszy od 1?
policzyłam Δ
i wyszło, że a ∊ ((6−2
√23)/7 ; (6+2
√23)/7 )
Tylko nie wiem co dalej z tym zrobić
4 maj 13:19
p: podbijam
4 maj 14:15
pigor: ..., a więc np. tak : niech
f(x)= (2a+1)x2−ax+a−2, to warunki zadania spełnia
układ nierówności :
Δ=
a2−4(2a+1)(a−2)>0 i (2a+1)* f(1)<0 ⇔ a
2−8a
2+12a+8>0 i (2a+1)(2a+1−a+a−2)<0 ⇔
⇔ −7a
2+12a+8>0 /*(−1) i (2a+1)(2a−1)<0 ⇔ 7a
2−12a−8<0 i 4a
2−1<0 ⇒
⇒ 7a
2−12a−8< 0 i
√Δa=4
√23 i a
2<
14 ⇒
⇒ −
17(6−2
√23)< a<
17{6+2
√23) i |a|<
12 ⇒
⇒ około −0,51< a< 2,2 i −
12< a <
12 ⇒
−12< a < 12 ⇔
⇔
a∊(−12 ; 12) − szukany zbiór wartości parametru a . ...
4 maj 14:18
Bogdan:

Jeśli liczba r zawarta jest w przedziale (x
1, x
2), gdzie x
1, x
2 to pierwiastki równania
ax
2 + bx + c = 0, to przyjmujemy założenia:
1) a ≠ 0
2) Δ > 0
3) a*f(r) < 0
Rozwiązaniem jest część wspólna rozwiązań tych nierówności.
4 maj 14:49
Dominik: | | −b | |
a nie lepiej a ≠ 0 ∧ Δ > 0 ∧ |
| = 1? strasznie kombinujecie albo ja zle rozumiem |
| | 2a | |
polecenie.
4 maj 14:57
pigor: ...., ty
Dominik swoimi warunkami rozpatrujesz tylko 1 przypadek, a nie "wszystkie".
a u
Bogdan−a , punkt 1) nie jest konieczny, bo punkt 3) zapewnia go . ...
4 maj 15:05
Dominik: wciaz nie rozumiem. moglbys mi podac przyklad funkcji kwadratowej, ktora spelnia warunki
zadania, a nie ma wspolrzednej x wierzcholka rownej 1?
4 maj 15:07
Dominik: dobra, rozumiem. wasze rozwiazania sa jak najbardziej poprawne.
4 maj 15:11
pigor: ... , dziękuję . ...
4 maj 15:49
sinus: ja mam pytanie co nam daje to założenie
b*f(1) < 0 , b − współczynnik kierunkowy
(2a+1)*f(1) < 0 ?
bo zastanawiam sie juz od dłuzszego czasu i nic nie moge wymyslić
5 maj 17:30
sinus: albo inaczej co było by w przypadku gdyby (2a+1)*f(1) > 0 ?
5 maj 17:31
sinus: ?
5 maj 18:00
sinus: bardzo prosze o wyjaśnienie
5 maj 18:01
sinus: pomoże ktoś?
5 maj 18:45