rachunek prawdopodobieństwa
karola: Z tablicy liczb trzycyfrowych wylosowano jedną liczbę. Prawdopodobieństwo że wylosowano liczbą
podzielną przez 11 lub parzysta jest równe:
(proszę o wytłumaczenie krok po kroku)
4 maj 12:52
;):
Podzielne przez 11 są wielokrotności 11. Pierwszą liczbą 3 cyfrową będącą wielokrotnością 11
jest 110, ostatnią 990. Liczby te tworzą ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie 110 i różnicy
11. Ze wzoru na n−ty wyraz ciągu mamy równanie: 990=110+(n−1)*11, z którego n=81. Znaczy to,
że liczb 3 cyfrowych podzielnych przez 11 jest 81. Wszystkich liczb 3 cyfrowych jest 900, w
tym 450 parzystych. Liczb parzystych podzielnych przez 11 jest 41.
A−wylosowanie podzielnej przez 11, P(A)=81/900
B−wylosowanie parzystej, P(B)=450/900
AiB−wylosowanie parzystej podzielnej przez 11, P(AiB)=41/900
Szukane P(AlubB)=P(A)+P(B)−P(AiB)=81/900+450/900−41/900=490/900=49/90
4 maj 12:58
karola: DZIĘKUJĘ BARDZO
4 maj 13:00