Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
wajdzik: Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| 1*4 | | 4*7 | | 7*10 | | (3n−2)(3n+1) | | 3n+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n+1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| = |
| |
| 1*4 | | 4*7 | | 7*10 | | (3n−2)(3n+1) | | (3n+1)(3n+4) | | 3n+4 | |
| | n | | 1 | | n(3n+4)+1 | |
L= |
| + |
| = |
| = |
| | 3n+1 | | (3n+1)(3n+4) | | (3n+1)(3n+4) | |
| | 3n2+4n+1 | | 3(n+1)(3n+1) | | 3(n+1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (3n+1)(3n+4) | | (3n+1)(3n+4) | | 3n+4 | |
I ta nieszczęsna trójka.
Gdzie się tutaj pomyliłem?
4 maj 12:46
pigor: ..., przecież
3n
2+4n+1= 3n
2+3n+n+1= 3n(n+1)+1(n+1)= (n+1)(3n+1) , a więc
nie ma twojej trójki
4 maj 12:55
wajdzik: Policzyłem delte, zobaczyłem co mam przy współczynniku "a" i od razu wstawiłem trójkę.
4 maj 12:59
pigor: ..., no właśnie, do czego to prowadzi niepotrzebne korzystanie z Δ (ona)

, za którą
osobiście nie przepadam . ...
4 maj 13:05