Funkcja kwadratowa
Daniel: 1. Napisz wzór funkcji kwadratowej F wiedząc że F>0 dla xe(−2,4) oraz funkcja F osiąga
największą wartość równą 5
| | 2x−3 | | 7 | |
2. Jednym z miejsc zerowych funkcji F=x2−mx−5 jest pierwiastek równania |
| = |
| . |
| | x+1 | | 6 | |
Oblicz największą i najmniejszą wartosc funkcjii w przedziale (1,6).
3. Dla jakiej wartosci parametru m suma kwadratów miejsc zerowych funkcjii F=x
2−(m−5)x+2(3−m)
jest najmniejsza.
Prosze o pomoc bo nie mam pomysłu a chciałbym mieć jakiś przykład jak robić inne podobne
zadanka