Funkcje
CreIser: Punkt P=(−2 1/2 jedna druga , 4) należy do wykresu funkcji liniowej f, a miejscem zerowym tej
funkcji jest liczba 1 1/2 (jedna druga)
a) wyznacz wzór funkcji f
b) podaj przedziały, w których funkcja f przyjmuje wartości dodatnie, a w których ujemne
c) sprawdź, czy punkt K = (7 1/4 jedna czwarta , 5 3/4 trzy czwarte) należy do wykresu funkcji
f
4 maj 12:31
ola: a)
wzór funkcji: y=ax+b, a=?, b=?
punkty, które należą do wykresu funkcji: (−5/2, 4) (3/2, 0)
4=(−5/2)a+b
0=3/2 a +b
b=−3/2 a
4=(−5/2)a−3/2 a
b=−3/2 a
4=−4a
b=−3/2 a
a=−1
a=−1
b=3/2
y=−x+3/2
b)
funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla x ∊(−∞, 3/2)
funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x ∊(3/2, ∞)
4 maj 14:43